Kirkens Korshær – et hjem for byens hjemløse og skæve eksistenser
Straks man træder ind af døren hos Kirkens Korshær i Aarhus fornemmer man, at det er et hus med en masse liv og mange forskellige typer mennesker under et tag. Kirkens Korshær i Aarhus driver en masse aktiviteter med det formål, at hjælpe hjemløse og andre udsatte og sårbare mennesker i byen. Det arbejde har vi i JPS valgt at støtte.
Vores sponsorat er særligt rettet mod Kirkens Korshærs arbejde med byens udsatte grønlændere. Denne gruppe fylder rigtig meget i bybilledet og de udgør anslået 20-30% af hele gruppen af udsatte i byen. Derfor har Kirkens Korshær i samarbejde med Aarhus kommune bl.a. etableret et værested for grønlændere på Sydhavnen i Aarhus. Her er der fokus på at gøre stedet til et godt og trygt sted at være.
Udover det grønlandske værested driver Kirkens Korshær i Aarhus et stort hus på Nørre Alle, centralt i Aarhus. Her i huset er der 70 ansatte, 100 frivillige og bliver brugt af gennemsnitligt 200 brugere dagligt i varmestuen.
Kirkens Korshær er opdelt i flere afdelinger. Varmestuen er døgnåbent og er her hvor brugerne kommer ind fra gaden for at få noget mad, en snak eller et sted at sove. For 20-25 kr. kan man købe et godt måltid mad, og har man ingen penge kan man få udleveret madbilletter. Tæt på varmestuen er husets fixrum. Her kommer dagligt 40 stofmisbrugere for at tage deres fix under ordnede og overvågede forhold.
Den sidste del af huset består af forskellige aktivitetsrum. Lige nu er der især 2 vigtige arbejdsfællesskaber i huset – Værkstedet og Nål og tråd. Værkstedet er et træværksted hvor primært mænd arbejder med at omdanne gamle møbler og træ til noget nyt, brugbart og salgbart.
Nål og tråd er en pendant til Værkstedet, her dog med flest kvinder – frivillige og brugere. I Nål og Tråd bliver overskudsmaterialer fra genbrugsbutikkerne omdannet til nye, brugbare og salgbare produkter. Soveposer bliver syet om til dynejakker, børnekjoler syes af gammelt stof kombineret med et hjemmestrikket bærestykke strikket i en strikkeklub af overskudsgarn. Alt ender som UNIKA-produkter der kan sælges sammen med en historie om Kirkens Korshærs arbejde. Nål og tråd har nu eksisteret i 4 år og har en imponerende høj succesrate for de unge der er tilknyttet ungeprojektet – idet ca. halvdelen af brugerne går derfra klar til at komme videre i livet med familie, job og uddannelse.